Най-добрите музеи във Ватикана

Най-добрите музеи във Ватикана
4.4/5 - (16 votes)

Искате ли да знаете кои са най-добрите музеи във Ватикана и как може да ги посетите? Ватиканa е дом на някои от най-впечатляващите произведения на изкуството и историята в света. От емблематичната Сикстинска капела до базиликата „Свети Петър“ – в този малък град-държава не липсват забележителности. Но при толкова много неща за разглеждане може да се окаже трудно да се ориентирате кои забележителности си заслужават времето и парите ви. Ето защо съставихме този списък на най-добрите музеи във Ватикана – като подчертахме всички обекти, които трябва да се видят. Независимо дали търсите религиозни произведения на изкуството или древни артефакти, на тези места ще намерите нещо, което да ви заплени. Прочетете нататък, за да научите повече за тези невероятни места!Музеите на Ватикана

Ватиканските музеи са група от институции, разположени в рамките на градската държава Ватикан. В тях са изложени произведения от богатата колекция на Католическата църква, включително някои от най-известните класически скулптури и ренесансови картини в света.

Музеите водят началото си от 1506 г., когато папа Юлий II основава Museum Christianum, за да съхранява нарастващата си колекция от реликви и антики. През вековете папите и други църковни водачи продължават да разширяват музеите, като добавят свои лични колекции, както и произведения, придобити с дипломатически усилия.

Днес Ватиканските музеи обхващат повече от 54 галерии и покриват над 9 мили коридори, облицовани с произведения на изкуството. Някои от най-известните експонати, които са изложени, включват фреските от Сикстинската капела на Микеланджело, Лестърския кодекс на Леонардо да Винчи и Stanza della Segnatura на Рафаел.

С такава огромна и разнообразна колекция във Ватиканските музеи има за всекиго по нещо. Независимо дали се интересувате от религиозно изкуство, или просто искате да видите някои от най-големите шедьоври на историята, посещението на тези музеи е задължително по време на престоя ви в Рим.

Сикстинската капела

Сикстинската капела е един от най-известните музеи в света и за това има основателна причина. В параклиса се намират някои от най-невероятните произведения на изкуството, включително емблематичната картина на тавана, дело на Микеланджело. Посетителите могат да видят и други шедьоври на художници като Ботичели, Леонардо да Винчи и Перуджино. Сикстинската капела е задължителна за всеки любител на изкуството и със сигурност ще спре дъха ви.

Свързани теми:  "Светът на Хари Потър" в Лондон
Най-добрите музеи във Ватикана

Ватиканската библиотека

Ватиканската библиотека е една от най-старите библиотеки в света. Основана е през 1455 г. от папа Николай V и оттогава е натрупала значителна колекция от книги, ръкописи и други документи. Библиотеката е отворена за учени от цял свят и съдържа богата информация на различни теми – от история и религия до изкуство и наука.

Най-добрите музеи във Ватикана

Ватиканската обсерватория

Ватиканската обсерватория е една от най-старите астрономически институции в света. Основана през 1582 г. от папа Григорий XIII, тя отговаря за поддържането на официалните календари на папата и за предоставянето на астрономически данни. Обсерваторията се намира на планината Греъм в Аризона, САЩ.

Обсерваторията има дълга история на открития, включително първото потвърдено забелязване на планетата Нептун и идентифицирането на различни астероиди. През последните години фокусът ѝ е насочен към търсенето на извънслънчеви планети и тъмната енергия. Ватиканската обсерватория е отворена за посетители от понеделник до петък от 9:00 до 17:00 ч. При поискване се предлагат обиколки с екскурзовод.

Най-добрите музеи във Ватикана

Заключение

Ватиканът е съкровищница на култура и история и неговите музеи не правят изключение. При толкова много неща, които можете да видите във Ватикана, е трудно да изберете само едно или две места, които да посетите. Въпреки това сме посочили някои от най-добрите според нас музеи във Ватикана – от Сикстинската капела до катедралата „Свети Йоан Латерански“. Независимо дали сте почитатели на изкуството или на религиозните реликви, в тези невероятни обекти има за всекиго по нещо!

Вижте още

Полет София-Брюксел продължителност

Отпускаща почивка във Велинград: Всичко, което трябва да знаете и най-добрите места за престой

Полет от София до Милано